Voorstudie

Om deze replica zo goed mogelijk naar origineel voorbeeld te maken is een grondige voorstudie gedaan.

De onderzoeksfase gebeurde met medewerking van het Legermuseum  te Delft. In het museum bespreekt Dave van Wijngaarden met curator Drs. Harm Stevens enkele details door die specifiek zijn voor dit harnas en deze tijd.

Het origineel bevind zich in de Hofjagd -und Rüstkammer van het Kunsthistorisch museum te Wenen. Tevens hebben wij in het Rijksmuseum onderzoek mogen doen. 

 

 

Voorstudie te Delft in samenwerking met Drs. Harm Stevens  Dave van Wijngaarden & Renske Schuyt tijdens voorstudie te Delft in het Legermuseum

Voor het opmeten van de reconstructie  van het Harnas van Prins Maurits werd speciale toestemming verleend door het Legermuseum.

Voor maatvoering en constructie wijze is tevens het originele begrafenis harnas van Michiel de Ruyter in het depot van het Rijksmuseum bestudeerd. 

Met dank aan het Rijksmuseum Amsterdam, Drs. E. Sint Nicolaas - conservator Nederlandse geschiedenis & 

Dhr. D. Kemper - Depotbeheerder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het werkproces

Hieronder enkele foto's van de verschillende stadia van het werkproces, van model maken, tot uitzagen, het smeden, polijsten, graveren, en blauwen. 

Delen van de handschoenen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het vizier na het smeden

 

 

Het vizier na het planeren (koud na smeden voor stevigheid), er wordt nog gegraveerd (boven de gaten voor de ogen komen nog gegraveerde randen, en over de neusbrug komt nog een gegraveerde rand) en het wordt nog verder gepolijst. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het vizier na het polijsten en blauwen

De helm op groot formaat

De elleboog stukken na het warm smeden. In de bolle randen zit een draad gesmeed. 

De handschoenen. Bij 1 van de vingers zie je in plaats van een rechte rand, een driehoekige punt, als een soort ring. Dit betekent 'Royalty'. 

 

Ook alle klinknagels zijn dubbel 24 karaat verguld. 

Armstuk harnas

Het hele harnas is functioneel gemaakt. Het onderste deel (dat de onderarm bedekt) kan geopend worden. De arm kan natuurlijk gestrekt en gebogen worden terwijl men dit draagt. Ook kan het draaien, de gekraalde en gegraveerde rand net boven de elleboog dient als scharnier. Alle schouderdelen kunnen ook lichtelijk in elkaar vallen, waardoor de arm gestrekt omhoog gestoken kan worden. 

Detail van bloemdecoratie op het kuras (borststuk).

En het totale harnas, zoals getoond op de pop. 

Deze opdracht is via onderstaand persbericht in heel Nederland gepubliceerd. 

https://cdn.webshopapp.com/shops/287241/files/315128890/persbericht-harnas.pdf

Een aantal voorbeelden; 

In het Golden Tulip hotel werd het aan het publiek getoond, waarbij er een persmoment was en de Dhr. T. Gotoh van Japan Euro Promotions tevens aanwezig was. 

Op deze foto zie je ook een replica van een radslot geweer en een schild liggen. Deze waren ook deel van de opdracht. Foto's hiervan vind je in de andere onderdelen in deze categorie.