Exclusieve 3-daagse Masterclass Smeden met machines
Tijdens deze masterclass krijg je echt een kijkje in de keuken van Smederij Atelier Alkmaar! Je leert smeden met de 60 tons pers (en je gaat hier ook zelf mee vuurlassen!), de wals, de torsiebank… En je gaat aan de slag met de vlakslijpbank. In 3 dagen maak je verschillende werkstukken en kijkt met elkaar mee. Maximaal 5 deelnemers.
Dag 1
Om de werkplaats een beetje te leren kennen, ga je eerst C60 staal (ook bekend onder de naam ‘1060’) van rond naar strip strekken met de pers en de grote oven. C60 is prima geschikt gereedschapsstaal, je kunt het eenvoudig water -of olie harden (olie is natuurlijk ten allen tijde veiliger, minder risico op scheuren en kromtrekken).
Lukt dit netjes? Dan ga je een half-integraal mes blank smeden met de pers. Hierbij zorg je ervoor dat er op ca. 1/3e van het blok een verdikking blijft zitten, zodat je hier een pommel van kunt slijpen, waarbij je blad naadloos overloopt in de pommel.
Vervolgens gaan we door naar Damaststaal. Je gaat zelf een blok vuurlassen en met de pers hechten én strekken.
Vol dagje! Zorg maar dat je goed uitgerust bent van te voren. :D
Dag 2
Roll on! We gaan walsen!
Natuurlijk kun je nog een beetje uitlopen van de dag hiervoor, en nog wat strekwerk verrichten. Maar we beginnen met een uitleg hoe je veilig met een wals om moet gaan, en wat er allemaal mee kan. Het damast wordt naar vierkant gewalst, en vervolgens gaat het op de torsiebank. Dit is een apparaat waarmee je het staal op kunt draaien, zodat je ‘twist’ damast kunt maken. Dit patroon geeft het minste materiaalverlies (en je hoeft niet zo heel veel te slijpen met de haakse slijper).
Aan het eind van de dag gaat het damast & overig staal in de gloeioven.
Dag 3
Nu wordt het spannend; er gebeuren 2 dingen tegelijk. Eerst ga je met de slijpbank (een ronddraaiende steen die over een magneetbed heen-en-weer gaat om staal vlak/schoon te slijpen) aan de slag. Zo wordt het damast dat je gesmeed hebt mooi vlak. Je krijgt het als vlakke strip mee naar huis waar je een mes uit kunt maken (stockremoval).
Daarnaast ga je met de pers aan de slag, om je eigen hamer te maken. Je gaat een gat ‘porren’, dus door ponsen in het staal te duwen creëer je een gat. Met de hand is dit heel pittig (niet onmogelijk), maar met een pers gaat het een stuk eenvoudiger. Als het gat er in zit, ga je de hamer verder vormgeven met de hamer (smeden) en als je wilt – textureren. Natuurlijk krijg je een steel mee geleverd, die je eenvoudig passend kunt maken.
Wat is de ‘oogst’ die je kunt verwachten?
- C60 (1060) staal plat 40x6 strip, gesmeed en zacht gegloeid.
- C60 (1060) staal versmeed tot half integraal blank, gesmeed en zacht gegloeid.
- Carbondamast ca. 50 cm 40x4 mm zacht gegloeid & geslepen.
- Zelf gesmede hamer (gehard).
- Veel kennis over machinaal smeden.
- En natuurlijk een selfie in de smederij :D
Minimum leeftijd:
|
21 jaar
|
Start- en eindtijd:
|
9:30 uur aanvang, 10:00 uur start, eindtijd rond 16:00 uur. Houd er rekening mee dat het een half uurtje uit kan lopen, we maken liever mooie messen dan dat we gaan haasten.
|
Benodigdheden (PBM's)
|
Handschoenen en een veiligheidsbril. Gehoorbescherming wordt verstrekt, kun je ook meebrengen. Zelf geen bril en/of handschoenen in bezit? Deze kunnen ter plaatse aangeschaft worden. Lees de veiligheidsvoorschriften (onderstaand) goed door, hierin staan ook aanwijzingen voor de kleding die je draagt als je komt smeden.
|
Ervaring noodzakelijk?
|
Onze workshops zijn erop bedacht dat je zonder ervaring een succesvolle dag kunt hebben.
|
Lunch inclusief?
|
Je mag zelf een broodje meebrengen, óf gebruik maken van onze luxe barbecue catering om je dagje uit helemaal compleet te maken. De prijs voor een uitgebreide en goed verzorgde lunch is €18,50 p.p. Deze kun je 's ochtends bij het inchecken boeken, of alvast vooruit hier in de webshop.
Hoe ziet een barbecue lunch eruit? Alles wordt met veel aandacht bereid op onze Kamado barbecues (grijze big green eggs ;P). We kunnen 'm 'All American' voor je maken, met low&slow gegaarde procureur (pulled pork), traag gegaarde, dik bevleesde spareribs en/of Magic sticky wings. Daarnaast maken we braadworstjes, gepofte aardappels, bieten en corn-on-the-cob. Natuurlijk maken we het af met een coleslaw of rundvleessalade, een stukje stokbrood. Voor de vegetariërs onder ons is er ook ruim voldoende om een heerlijke lunch te genieten!
Als we zien dat er in het seizoen iets bijzonders te verkrijgen is dat onze cateringmedewerkers inspireert tot iets extra lekkers, dan kan de inhoud van de lunch licht variëren. Maar er is altijd genoeg voor een goed gevulde BBQbox!
Sterke voorkeur voor vegan of eet je geen varkensvlees? Laat het vooraf even weten, we serveren je graag!
|
Veiligheidsvoorschriften
|
Safety Regulations (English)
|
Annuleringsvoorwaarden
|
|
|