Smederij Atelier Alkmaar in de media
Geene Haken als Bootshaak te slaan
Fred Timmer 1e druk 2018
Noordhollands Dagblad / dinsdag 27 september 2022 door Gabi Ouwerkerk
Fire & Food magazine
Nummer 3 / 2022
Nummer 2 / 2022
Nummer 1 / 2022
VISION MAGAZINE
Nummer 50 • ZOMER 2022
Nummer 49 • VOORJAAR 2022
De Telegraaf 20-7-2021 door Gabi Ouwerkerk
CameraNU.nl maakt op dit moment een serie, waarmee verhalen van vooraanstaande fotografen worden verteld. Hoe hun zienswijze is, waardoor hun werk ontstaat en wat hun fascinaties zijn. In deze serie worden fotografen gevolgd, en in beeld gebracht. Bij ons is Pie Aerts langsgeweest (je zag de timelapse van de voorbereidingen onlangs op deze pagina. Pie Aerts heeft een grote fascinatie voor ambachtslieden. Binnenkort zie hier je beelden die hij heeft geschoten. De video hierbij is in samenwerking met The Video Content Agency waar onder anderen Tobias Smeets videobeeld heeft gemaakt. Tobias Smeets is tevens winnaar van een gouden kalf voor beste shortfilm. De beelden zijn dan ook zeer fascinerend om te zien. Hartelijk dank voor een geweldige samenwerking Maruan Hassan van CameraNU.nl, Pie Aerts, Tobias Smeets en alle anderen die hebben meegewerkt met licht, geluid en afmonteren van deze video.
Ook leuk om te zien; een timelapse van 'The making of'
In 2018 heeft Gerben Bijpost voor het Financieel Dagblad een thema gemaakt, waarin onze workshops aangeprezen worden. Het hele artikel vind je hieronder.
Forged in Fire
Ter introductie van het programma 'Forged in Fire' (2016) in Nederland, is Smederij Atelier Alkmaar gevraagd om mee te werken in de promotie hiervan.
Hiervoor zijn diverse journalisten uitgenodigd, om te komen smeden en het zelf eens te ervaren.
Deze journalisten hebben hier verslag van gedaan én er is een video gemaakt van dit event.
Hand van de Meester
In 2016 is Dave van Wijngaarden van Smederij Atelier Alkmaar gevraagd om iets van zijn ambacht te laten zien in 'De hand van de meester' van RTVNH. Dit is het resultaat;
Mini
In 2015 mocht Smederij Atelier Alkmaar voor het automerk Mini, een aantal bijlen smeden. Deze konden eigenaars van de Mini Clubman X winnen, en zijn dan ook gestyled in de kleuren en maatvoeringen van de Mini. Een beeldverslag;
Hieronder in zo ver mogelijk chronologische volgorde enkele oude persberichten. Onderaan is het oudst.
Deze reportage is in 2010 gepubliceerd in 'Messenmarkt' het enige Nederlandse tijdschrift over messen.
Dit blad wordt inmiddels niet meer uitgegeven, wij hebben voor de liefhebbers/verzamelaars nog enkele exemplaren beschikbaar in de winkel!
Over de replica van het Harnas van Prins Maurits van Oranje
Foto's van dit project staan hier: Harnas Maurits van Oranje
Verschenen in heel Noord Holland & Zuid Holland
Verschenen in de regio Amsterdam
Ons eigen persbericht
Maurits Prina van Oranje herrijst!
Smederij Atelier Alkmaar heeft in samenwerking met curator van het Nederlands Legermuseum Drs. Harm Stevens en in opdracht van het VOC museum in Hirado-city te Japan een replica vervaardigd van het 'Cavalerieharnas van Prins Maurits van Oranje'
Prins Maurits (1567-1625) was de zoon van Willem van Oranje en Anna van Saksen. Hij heeft geregeerd vanaf 1585, hij was toen pas 18 jaar! In zijn leven heeft hij de oppervlakte van 'de Nedelanden' bijna verdubbeld in zijn rol als veldheer.
De meest beroemde slag die hij heeft aangevoerd is de 'Slag bij Nieuwpoort' geweest in 1600. Op 23 april 1625 overleed hij in Den Haag ('s Gravenhage) waarna zijn halfbroer Frederik Hendrik hem opvolgde als Stadhouder en Kapitein-generaal.
Een zeer prominente figuur in de vaderlandse geschiedernis!
Zijn cavalerie harnas (het ruiterharnas waarmee hij te paard ten strijde trok) is nu opnieuw vervaardigd!
Toen Dhr. T. Gotoh van Japan-Euro Promotions Smederij Atelier Alkmaar benaderde voor deze prachtige opdracht, waren zij ook zeer vereerd en enthousiast. Voor Smederij Atelier Alkmaar is dit een unieke kans gebleken om de oude smeedtechnieken van het harnas te bestuderen.
In het Legermuseum te Delft wordt een eerdere replica getoond van dit zelfde harnas, gemaakt door Dhr. Gotscha Lagidse. Dit is tevens een erg mooi exemplaar. Drs. Harm Stevens, curator van het Legermuseum te Delft, attendeerde ons op het feit dat alleen het kuras dat in zijn versie er bij gevoegd is helaas niet in het tijdsbeeld klopt. Dit is geheel vervaardigd naar voorbeeld in de Hofjagd- und Rüstkammer van het Kunsthistorisches Museum te Wenen. Het originele kuras is namelijk kwijt geraakt en vervangen. Hierbij heeft men een kuras gebruikt dat net even van een latere datering is.
Zodoende kreeg Smederij Atelier Alkmaar de kans, om het harnas voor eens en voor altijd historisch te verenigen!
Een van de collega's van Drs. Stevens, Mevr. E. Sint Nicolaas Curator van het Rijksmuseum te Amsterdam heeft in de collectie van het Rijksmuseum een Harnas van Michiel de Ruyter, dat wel in die stijlperiode is vervaardigd! Dit heeft het team van Smederij Atelier Alkmaar utigebreid bestudeerd en het kuras is als zodanig toegevoegd in het harnas van Prins Maurits. Voor het eerst weer een compleet beeld, zoals het ooit was!
Het is een prachtig geheel. Het metaal is heet- geblauwd, met een zeer oude techniek om een koninklijk blauwe kleur te krijgen. Daarnaast heeft het diverse 24-karaats vergulde elementen. Zelfs de sierklinknagels (en dit zijn er meer dan 300!) zijn allemaal dubbel verguld! Het is een functioneel hanas, dus alle scharnierende delen werken en het is in de proporties gemaakt van Maurits van Oranje.
Als het ware zou je het dus kunnen dragen!
Om het te kunnen zien zullen de meeste mensen 'even' naar Japan moeten gaan. Daar wordt het in de permanente collectie opgenomen in een museum dat volledig is gewijd aan de VOC periode. Of even hier kijken: https://www.smederijatelieralkmaar.nl/uit-de-werkplaats/replica-harnas-van-prins-maurits-van-oranje/harnas-maurits-van-oranje/
Smid in familienamen
In 2008 heeft Dave van Wijngaarden van Smederij Atelier Alkmaar meegewerkt aan een boek van Jan Spendel: 'Smid in familienamen'.
Hieronder een afbeelding van de achterkaft en van een willekeurige pagina uit het boek.
Noord Hollands Dagblad 2006
In 2006 kwam er in de smederij een journalist langs van het Noord-Hollands dagblad. Hij vroeg ons of we ook les gaven, waarop wij 'ja, dat lijkt ons fantastisch' antwoordden. De volgende dag belde er 80 mensen om te komen smeden. De vliegende start van de workshops. In 2020 geven we zo'n 3000 personen per jaar een workshop of opleiding. En het is nog steeds fantastisch!